Nieuws & pers

Terug naar overzicht

08.01.2015

Persbericht Opening belevingscentrum De Brug

Belevingscentrum ‘De Brug’ in Vroenhoven open
Waar kanaal en WOII samenkomen

De brug over het Albertkanaal in Vroenhoven is een bijzondere plaats. Er komen twee verhalen samen: het begin van de Tweede Wereldoorlog en de wereld van kanalen en binnenvaart. Het gloednieuwe belevingscentrum ‘De Brug’ brengt dit op een innovatieve, boeiende en interactieve manier. ‘De Brug’ is een initiatief van nv De Scheepvaart, in samenwerking met de gemeente Riemst en met steun van de Provincie Limburg.

Donderdag 8 januari openen Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn, Willy Claes, uittredend voorzitter nv De Scheepvaart, Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Erfgoed en Monumentenzorg en Mark Vos, burgemeester van Riemst en ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van nv De Scheepvaart in Vroenhoven het gloednieuwe belevingscentrum over WO II en de binnenvaart.

De Bunker: de oorlog alsof je er zelf bij was

De oude boogbrug van Vroenhoven speelde een hoofdrol bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Deze huidige stalen brug en het bruggebouw zijn bedoeld als monument dat herinnert aan de gebeurtenissen van toen, in het bijzonder de inval van de Duitsers op 10 en 11 en 12 mei 1940. Het begin van de Duitse aanval tot het moment dat de hoofdmacht van het Duitse landleger over de bruggen trok, vormt de kern van het tentoonstellingsdeel ‘De Bunker’. De regio die belicht wordt, strekt zich uit van Maastricht tot Eben-Emael en Tongeren in het westen en tot Lanaken in het noorden.

Dit stukje 'histoire de bataille' wordt in een ruimer kader gesitueerd: van de aanloop tot de Tweede Wereldoorlog en de ontwikkeling van de aanvalsplannen, tot het leven van burgers tijdens de bezetting en uiteindelijk de Bevrijding. ‘De Bunker’ brengt deze feiten en opmerkelijke getuigenissen voor de allereerste keer samen. Dingen die je nog niet wist. Stemmen die je niet vergeet. Ontroerende verhalen van mensen die het oorlogsgeweld meemaakten als soldaat, als burger, als kind. ‘De Bunker’ laat de laatste levende getuigen aan het woord.

Binnenvaart Experience: interactief de kanalen ontdekken

In het belevingscentrum over de binnenvaart krijgt de bezoeker uitgebreide informatie over de binnenvaart en haar troeven, over de kanalen, over de economische, recreatieve en milieuaspecten, over het leven op een binnenschip. En over nv De Scheepvaart zelf als waterwegbeheerder.

Wat vaart er allemaal op onze kanalen? Wat zwemt erin rond? Hoe bouw je een brug? Hoe werkt een sluis? Hoe ziet de stuurhut van een modern binnenschip eruit? Kan ik een binnenschip door een sluis sturen? Wat betekent een kanaal voor de economie en voor de mobiliteit? Allemaal vragen waarop ‘Binnenvaart Experience’ je het antwoord geeft. Met boeiende informatie, verrassende weetjes en veel interactiviteit. Je wordt uitgedaagd om je kennis en kunde te tonen.

Een uniek belevingscentrum

“nv De Scheepvaart wil vooral kijken naar de toekomst en de enorme mogelijkheden van de binnenvaart verder uitbouwen. De bezoeker zal hier kunnen kennismaken met de wereld van de moderne binnenvaart en vaststellen dat deze de concurrentie met de andere vervoersmodi kan aangaan en voortreffelijk scoort op het vlak van milieuvriendelijkheid en betrouwbaarheid.” vertelt Willy Claes, uittredend voorzitter van nv De Scheepvaart.

Met dit gloednieuwe belevingscentrum wil men verschillende doelgroepen bereiken: het grote publiek, scholen, verenigingen en socio-culturele organisaties, bedrijven en de bedrijfsleiders.

“Hier werd in totaal 30 miljoen euro geïnvesteerd en met goede redenen: dit project is een sterke economische impuls voor Riemst en heel Zuid-Limburg”, zegt Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Toerisme. “Het belevingscentrum is een nieuwe toeristische aantrekkingspool, en toerisme is een groeimotor voor de hele economie. Zo wordt de economische waarde van de brug versterkt met een nieuwe dimensie. Ik geloof dat de vernieuwde brug, een modern monument, heel wat bezoekers naar de streek kan lokken”.

Samenwerking

Er werd met zeer vele partners samengewerkt en heel wat mensen uit de streek hebben hun verhaal verteld aan de researchers. Het deel over WOII is tot stand gekomen met de financiële steun van de provincie Limburg.

Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Erfgoed en Monumentenzorg van de Provincie Limburg: “Dit nieuwe bezoekerscentrum is een toeristische en economische troef voor de hele regio én het leert ons ook iets over de geschiedenis van Limburg. De nieuwe site zal de toeristische aantrekkingskracht van onze provincie alleen maar versterken.”

De dagelijkse uitbating, ticketverkoop en de boeking van de gidsen zal worden verzorgd door de medewerkers van de toeristische dienst van de gemeente Riemst en de horeca-uitbating is in concessie gegeven aan een private partner.

“De brug is sinds verschillende jaren een veelbesproken onderwerp hier in Riemst. Het is samen met het Albertkanaal een baken in het landschap en zal hopelijk ook uitgroeien tot een gekende toeristische trekpleister en een ontmoetingsplek voor mensen uit de eigen streek en ver daar buiten”, getuigt Mark Vos, burgemeester van Riemst.

Met de provincie Limburg en de gemeente Riemst als partners kan een maximum aan toeristische meerwaarde worden beoogd. De Brug streeft op termijn naar een jaarlijks bezoekersaantal van 50.000 bezoekers.

De Brug biedt ook de nodige faciliteiten voor de organisatie van evenementen. De locatie biedt heel wat mogelijkheden voor activiteiten. Het unieke outdoorauditorium is dan weer een mooie locatie voor muziek- en theatervoorstellingen en andere evenementen. Al dan niet in combinatie met de diverse cateringfaciliteiten. De locatie ligt op het Limburgs fietsroutenetwerk en het gebouw heeft een aanlegkade voor watersporters.

Zaterdag 10 januari om 11u gaan de deuren open en kan het grote publiek de binnenvaart en het oorlogsverhaal ‘echt’ beleven.

Lees/download het volledige persbericht (pdf) Bekijk galerij